Czwartek, 20 września 2018
Jesteś tutaj: StartAktualnościAktualności2015.09.28 - warsztaty w ekologicznym gospodarstwie rolnym „Ekozagroda Jabłoniowy Sad” w Szczedrzyku

2015.09.28 - warsztaty w ekologicznym gospodarstwie rolnym „Ekozagroda Jabłoniowy Sad” w Szczedrzyku

28.09.2015 r. uczestniczyliśmy w warsztatach edukacji kulinarnej zorganizowanych przez Agencję Rynku Rolnego Oddział Terenowy w Opolu. W trakcie warsztatów dowiedzieliśmy się, jak funkcjonuje gospodarstwo ekologiczne i czym konkretnie zajmują się państwo Fraskowie – właściciele  „Ekozagrody”. Na początku zostaliśmy oprowadzeni po terenie wokół gospodarstwa. Mieliśmy okazję poznać zwierzęta, które tam się znajdują. Następnie w czasie Oprowadzania po ogrodzie przypomniano nam o allelopatii, czyli wzajemnym oddziaływaniu roślin. Rośliny mogą oddziaływać na siebie zarówno pozytywnie, jak i negatywnie np. mięta pieprzowa odpędza mrówki i szkodniki kapusty takie jak bielinki, aksamitki - w pobliżu grządek warzywnych - chronią je przed nicieniami korzeniowymi groźnymi dla wielu warzyw. Takich przykładów jest wiele. Każdy, kto uprawia chociaż mały kawałek ziemi, powinien znać ten termin i próbować stosować się do allelopatii, aby używać jak najmniej środków ochrony roślin, a w konsekwencji zbierać zdrowszą żywność. Widzieliśmy dziwne podwyższenia, na których uprawiane były rośliny. Okazało się, że rośliny rosną na wałach z kompostem. Korzystają wtedy z substancji organicznych i nieorganicznych, które powstają przy rozkładzie roślin oraz dodatkowo mają ochronę przed niedoborem wody. Zobaczyliśmy małą elektrownię wiatrowo-słoneczną, domki dla owadów, w których znajdują swoje schronienie dzikie pszczoły, skorki itd. W gospodarstwie funkcjonuje także oczyszczalnia wody, która zaopatruje w wodę uprawiane rośliny.

Po zapoznaniu się z gospodarstwem  wzięliśmy udział  w zajęciach nazwanych „Laboratorium smakowe” w czasie których ocenialiśmy pod względem smakowym soki jabłkowe, odżywczym wyprodukowane przez różnych producentów. Największą frajdę sprawiła nam własnoręczna produkcja soku jabłkowego. Oczywiście musieliśmy się odpowiednio ubrać, zapoznać ze sprzętem i przepisami BHP, ale warto było. Oczywiście w gospodarstwie nic się nie marnuje i z resztek po wyciśnięciu soku miały ucztę świnie, które znajdują się na terenie gospodarstwa.

Ostatnią atrakcją było ognisko i pieczenie kiełbasek, do których podany został sok przez nas wyprodukowany.

Pytanie dla chętnych za dobrą odpowiedź słodka nagroda :)

Co przedstawia to zdjęcie?

 

 

Uczniowie klasy IV A/G

Logowanie



Go to top