2 października uczniowie klasy IS wybrali się na wycieczkę zawodową do największego w Polsce muzeum pożarnictwa w Mysłowicach. Niestety ze względu na remont na terenie obiektu, przyszli strażacy zwiedzili tylko dolną część muzeum, gdzie mogli podziwiać sikawki konne i drabiny. Pobyt zakończyła godzinna prelekcja na temat historii śląskiego pożarnictwa. Celem zajęć było zapoznanie słuchaczy z historią rozwoju formacji pożarniczych na terytorium Górnego Śląska.
28.09.2015 r. uczestniczyliśmy w warsztatach edukacji kulinarnej zorganizowanych przez Agencję Rynku Rolnego Oddział Terenowy w Opolu. W trakcie warsztatów dowiedzieliśmy się, jak funkcjonuje gospodarstwo ekologiczne i czym konkretnie zajmują się państwo Fraskowie – właściciele „Ekozagrody”. Na początku zostaliśmy oprowadzeni po terenie wokół gospodarstwa. Mieliśmy okazję poznać zwierzęta, które tam się znajdują. Następnie w czasie Oprowadzania po ogrodzie przypomniano nam o allelopatii, czyli wzajemnym oddziaływaniu roślin. Rośliny mogą oddziaływać na siebie zarówno pozytywnie, jak i negatywnie np. mięta pieprzowa odpędza mrówki i szkodniki kapusty takie jak bielinki, aksamitki - w pobliżu grządek warzywnych - chronią je przed nicieniami korzeniowymi groźnymi dla wielu warzyw. Takich przykładów jest wiele. Każdy, kto uprawia chociaż mały kawałek ziemi, powinien znać ten termin i próbować stosować się do allelopatii, aby używać jak najmniej środków ochrony roślin, a w konsekwencji zbierać zdrowszą żywność. Widzieliśmy dziwne podwyższenia, na których uprawiane były rośliny. Okazało się, że rośliny rosną na wałach z kompostem. Korzystają wtedy z substancji organicznych i nieorganicznych, które powstają przy rozkładzie roślin oraz dodatkowo mają ochronę przed niedoborem wody. Zobaczyliśmy małą elektrownię wiatrowo-słoneczną, domki dla owadów, w których znajdują swoje schronienie dzikie pszczoły, skorki itd. W gospodarstwie funkcjonuje także oczyszczalnia wody, która zaopatruje w wodę uprawiane rośliny.
Po zapoznaniu się z gospodarstwem wzięliśmy udział w zajęciach nazwanych „Laboratorium smakowe” w czasie których ocenialiśmy pod względem smakowym soki jabłkowe, odżywczym wyprodukowane przez różnych producentów. Największą frajdę sprawiła nam własnoręczna produkcja soku jabłkowego. Oczywiście musieliśmy się odpowiednio ubrać, zapoznać ze sprzętem i przepisami BHP, ale warto było. Oczywiście w gospodarstwie nic się nie marnuje i z resztek po wyciśnięciu soku miały ucztę świnie, które znajdują się na terenie gospodarstwa.
Ostatnią atrakcją było ognisko i pieczenie kiełbasek, do których podany został sok przez nas wyprodukowany.
Pytanie dla chętnych za dobrą odpowiedź słodka nagroda :)
Co przedstawia to zdjęcie?
Uczniowie klasy IV A/G
W dniu 25 września na Politechnice Opolskiej odbyła się kolejna edycja Opolskiego Salonu Maturzystów Perspektywy 2015. Nasi maturzyści mieli okazję podczas Salonu odwiedzić stoiska uczelni wyższych i porozmawiać z przedstawicielami uczelni o zasadach rekrutacji oraz ofercie edukacyjnej na kolejny rok akademicki. Była także możliwość spotkania z ekspertami Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej w Krakowie. Uczestniczyliśmy w cyklu prezentacji dla uczniów, a każdy maturzysta, który wypełnił ankietę, otrzymał na Salonie bezpłatny Informator dla Maturzystów 2016.
Uczniowie naszej szkoły po raz kolejny dołączyli do ogólnopolskiej akcji: Sprzątanie Świata. Tym razem hasło kampanii brzmiało WYPRAWA- POPRAWA. W związku z tym uczniowie wyruszyli w teren i sprawdzili:
Okazało się jednak, że w najbliższej okolicy, szczególnie w sąsiadującym ze szkołą parku, jest bardzo czysto. To miłe i ważne, że potrafimy szanować lokalną przyrodę. Ponadto uczniowie wzięli udział w konkursie ekologicznym. Test najlepiej rozwiązali uczniowie klasy IIS i IVAG. Gratulujemy wiedzy i proekologicznej postawy !