Technik żywienia i usług gastronomicznych

Zdobycie tytułu technika żywienia i usług gastronomicznych otwiera wiele atrakcyjnych możliwości pracy dla wszystkich pasjonatów sztuki kulinarnej.

Kwalifikacje zawodowe

Po ukończeniu kursu na technika żywienia i usług gastronomicznych uzyskuje się kwalifikacje zawodowe TG.07 Sporządzanie potraw i napojów oraz TG.16 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

Zdobyta wiedza

Podczas nauki kursanci zdobywają wiedzę na temat racjonalnego żywienia, oceniania jakości potraw i składników, komponowania i stosowania diet, a także układania menu i tworzenia oferty usług gastronomicznych. Uczą się też jak urządzać i prowadzić zakład gastronomiczny. Podstawą gastronomii jest oczywiście przygotowywanie potraw i ich estetyczne podanie. Równie ważne są umiejętności takie jak planowanie pracy czy organizacja produkcji żywności. Uczestnik kursu poznaje techniki kalkulacji cen żywności i wiele przydatnych wskazówek na temat prowadzenia działalności gospodarczej w branży gastronomicznej. Oprócz teorii szkolenia przewidują również zajęcia praktyczne w różnego rodzaju firmach z sektora przemysłu żywieniowego oraz praktyki zawodowe restauracjach, hotelach czy zakładach produkujących żywność.

Cena i czas trwania kursów

Ceny kursów wahają się od 2000 zł za cały kurs do około 300 zł miesięcznie za dwa lata nauki. Wiele szkół proponuje atrakcyjne promocje czy możliwości dofinansowania. Kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych jest realizowane w ramach technikum, gdzie nauka trwa 4 lub 5 lat. Istnieje także możliwość nauki w 2-letniej szkole branżowej II stopnia. Od stycznia 2020 roku klasyfikacja zawodów szkolnictwa zawodowego przewiduje opcję kształcenia na kwalifikacyjnych kursach zawodowych. Kursy proponowane przez szkoły policealne trwają od 4 do 5 semestrów. Uczęszczać na zajęcia można w trybie dziennym, wieczorowym lub weekendowym.

Kariera

Pierwszym skojarzeniem pracy dla absolwenta kursu jest oczywiście kucharz lub szef kuchni, lecz to dopiero początek możliwości technika żywienia i usług gastronomicznych. Może również pracować w firmie cateringowej, świadczyć usługi cateringowe lub nawet organizować imprezy okolicznościowe. Absolwenci kursu znajdą także posadę w każdym miejscu, w którym potrzebny jest doradca do spraw żywienia. Z wiedzą posiadaną przez technika nic nie stoi na przeszkodzie, aby zostać kierownikiem czy managerem zakładu gastronomicznego lub prowadzić własną działalność gospodarczą. Perspektyw zawodowych jest naprawdę wiele, gdyż osoby znające tajniki sztuki kulinarnej oraz techniki zarządzania przedsiębiorstwem i organizacji pracy są ci będą cały czas potrzebne na rynku pracy.

Czy warto zostać technikiem żywienia i usług gastronomicznych?

Gastronomia to obszar gospodarki, który cały czas prężnie się rozwija. Stale przybywa nowych restauracji, kawiarni, barów i innych lokali gastronomicznych. Zarówno w Polsce jak i na całym świecie liczba klientów zakładów gastronomicznych rośnie. Posiadając tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych można znaleźć atrakcyjną i dobrze płatną pracę w wielu miejscach.

 

Dodaj komentarz